Broşa

brosa

Era o broşă deloc sofisticată, ca un ac de siguranţă  mai mare. Foarte mare. Nu era doar o singură broşă. Era un set. Aceeaşi mărime, în mai multe culori. Mov, turcoaz, maro închis, roz pal. Putea fi o broşă ca oricare alta, dar era broşa EI. Un accesoriu extrem de simplu, profund elegant prin simplitate, pe care EA îl asorta la orice. La o eșarfă, la un deux pieces pretenţios, sau la o bluză vaporoasă de vară. Bineînţeles că mergea perfect şi la blugi.

Prima oară i-am văzut broşa în drum spre o petrecere de jurnalişti. Nimic fiţos, urmau sporovăieli intelectuale la o duşcă de bere. În drum spre… i-am văzut-o, pentru că nu am mai ajuns la petrecere. Ne era parcă foame şi am intrat la soră-mea, la casă cu grădină mare. M-a alintat dintotdeauna, e sora mai mare, ea mă răsfață cu bunătăţi gătite de mâinile, priceperea şi altceva tot al ei. Zicea că îi umplem grădina cu dragoste. Că după ce plecăm, şiroieşte pe butuci, pe pomi, pe gardul viu. Ciudat, ne cunoaştem de vreo lună şi ne iubiserăm de două. Nopţi. Nebune nopţi, fugărite de lună, deocheate cu bahto delo delo. Sor-mea ne-a răsfăţat cu pulpe de curcan gratinate, de culoarea broşei de atunci. EA nu prea mănâncă cu poftă, ciuguleşte doar. Se juca cu broşa şi a pus-o pe masă în spatele hartanului de Meleagris gallopavo.

Am plecat spre club. Pe stradă nu ştiam ce îmi lipseşte la EA. Coafura era ok, stilul sport elegant care o prinde atât de bine, ciufulito-aşezato-zburlit, pantofiorii negri din piele moale, dresul impecabil, fusta aproape scurtă, mai aproape de coapse decât de decenţa genunchiului, bluza şi eșarfa. La eșarfă era baiul! Îi lipsea broşa aceea maro închis, care o închidea doar de formă. O împlinea de fapt, cu o eleganţă a contrastului în faţa căreia marchizele cu sânge deloc mai albastru decât al EI, ar fi lepădat de invidie. Eu ştiam unde o uitase. Ştiam precis! Între încheietura copanului şi buza farfuriei moștenite de la bunica. Am decis, amândoi, că nu are sens să ne întroarcem din drum. Aduce ghinion şi trebuie contracarat cu ceva cruci făcute cu limba fix în cerul gurii. Nici la petrecere nu mai era cuşer să mergem. Am fi simţit lipsa broşei. Matematic, la jumătatea distanţei, era un motel. Acel motel unde o făcusem femeie şi mă făcuse bărbat în ciuda numeroaselor experienţe pe care le avuseserăm amândoi, destul de degeaba până acolo. Am intrat în motel cu o oarecare evlavie, o pioşenie uşor stângace, pătrunși de ecumenismul momentului. Ne pregăteam  de un ritual de eradicare a superstiţiei cu ajutorul limbilor noastre care musai să facă cruci în cerul gurii. Unul alteia.

Dimineaţa am recuperat broşa. Era exact acolo unde ştiam. La ştiri am văzut că la clubul cu pricina, în noaptea aceea, avusese loc un incendiu devastator. Nu au fost victime, doar panică. Sigur şi-ar fi pierdut  broşa acolo. În panică se pierd multe.

Desigur au mai fost şi alte petreceri. Sofisticate sau simple şuete. Fiecare cu broşa ei. De fiecare dată când eram abătuţi, încrâncenaţi sau doar în neapele  noastre, TREBUIA să uite câte o broşă. Şi atunci, ritualul salvator se repeta cu valoare de axiomă nurlie. Evident, nu am devenit niciodată cucernici.

BREAKING NEWS: Am reuşit, după un an de muncă cu contract beton, să facem un credit la bancă. Nu pentru casă. Pentru a tăia un beton de motel. Am cumpărat un seif scump şi foarte sigur. L-am încastrat în beton, în camera noastră, cu numărul nostru. Doar pe aceea o rezervam.  Am depus o casetă de valori, tot scumpă, tot foarte sigură, cu trei rânduri de cifruri. Nici nu putem concepe ca broşele EI să nu fie în siguranţă. Ar fi fost catastrofal să nu mai aibă ce să uite, din când în când.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s