Cei care adulmecă moartea. Reportaj de abator…

abator_deutsche_welle_08512100În Bucureşti se omoră pe capate, se măcelăreşte pe bandă rulantă. În coasta fanariotă a oraşului, între Cheiul Dâmboviţei şi Calea Văcăreşti, mai mult se întind decât se înalţă, clădirile vechiului abator. Trecătorii traversează pe trotuarul de peste drum, locatarii blocurilor din jur înjură, pofticios, damful care le intră pe geamuri. Ce este dincolo de garduri, cât e rutină şi cât e suferinţă, cum e când animalele plâng, cum e când moartea e în fişa de post şi o adulmeci 8 ore pe zi? Am încercat să aflu ca ajutor de măcelar cu un sfert de normă…

Vitele, dolarii şi … Islamul

Puţină istorie modernă şi contemporană. Tranşată fin, în garf şi fileuri…

Abatorul a fost construit de nemţi în 1872 şi demolat, parţial, de Ceauşescu în decembrie 1989. La începutul lunii, evident. Înainte se tăiau în jur de 5000 de porci pe an şi 500 de bovine. Acum dacă se mai taie 300 de porci, iar vitele au cam dispărut din peisaj. Bişniţarii de hălci, samsarii de antricoate iau vita direct din grajdul omului. Arabii şi turcii sunt primii. Dolarii Islamului au sedus Bălţata Românească. Şi au răpit-o din Serai. Adică din iesle.

O viaţă de porc, aşa cum a fost

Este 6 dimineaţa. Echipat în halat alb şi cizme de cauciuc intru în schimbul I, prin curtea interioară a abatorului. Fac cunoştinţă cu grajdul unde animalele îşi aşteaptă rândul la moarte. Pe un culoar improvizat din rastele de tablă porcii sunt mânaţi, cu un bici electric, în camera obsură. Guiţă insistent şi metalic. Cei care presimt nefirescul Ignat se încalecă, se târşesc, ochii păroşi cerşesc dreptul la o viaţă. La o viaţă nomală de porc. Unul mai nărăvaş dă să muşte, dar biciul cu 24 de volţi la un cap, îl cuminţeşte pe loc. Ajung în locul unde începe fluxul tehnologic. Din camera obscură, porcii vin pe bandă rulantă în punctul de asomare. Unul câte unul. Li se dă cu asomatorul la creierul mic. Conform DEX, asomatorul este un fel de cleşte electric care le paralizează creierul mic. Neconform DEX este un instrument de tortură. Capul zvâcneşte, ochii explodeză scremut, limba atârnă paralel cu moartea. “Anesteziat” bine, animalul este prins într-un cârlig şi ridicat de piciorul dreapta spate pe o bandă aflată la înălţime. Ajunge la punctul de tăiere clasică. Un măcelar calificat la înjunghiat îi taie beregata. Manual, strămoşesc, cu cuţitul. Sângele curge pe jos, bălteşte, se lichefiază. Urmează opărirea într-o cadă imensă cu apă la 70 de grade. De aici, porcul intră în depilator, un dispozitiv cilindric prevăzut cu lamele rotative din cauciuc.

abator-ovine-caprine-460x307

După depilarea mecanică urmează … epilarea manuală. Acum poate fi ridicat de tendon şi ajunge la smuls de unghii. După flambarea cu gaz metan se trece la bumbănire. Bumbănirea este o incizie dibace efectuată la rect şi la puţă. Nu-i pentru amatori. Urmează tăierea osului stern cu un fel de drujbă şi secţionorea carcasei în două, pe linia mediană. Se extarge masa gastrică şi se recoltează pancreasul. Există contract cu Biofarm pentru fabricarea insulinei. Se scot organele şi se ia probă de carne pentru laboratorul de trichineloscopie. După ce vine rezulatatul analizei, se ştampilează carcasele şi medicul abatorului dp un fel de Bun de Tipar. Adică, de consum. La ei se numeşte: “Bun de finisare şi cântărire”. La ora 10.35 grăsunul nărăvaş care a dat să muşte ajunge la punctul de asomare. Îl recunosc după pata neagră de pe ureche. Din momentul amorţirii până la stadiul de carcasă trec 43 de minute. O viaţă de porc, aşa cum a fost!

10 % din preţul unui kilogram de carne

Sună sirena de ieşire din schimb. Nerăbdarea mea o trage, nu Vasile Roaită. Pentru a ieşi la lumină calc pe sânge, unghii şi bale. Am fost 8 ore ajutor de măcelar. Timp berechet pentru a prinde un puternic miros organic şi a pricepe căutătura crud uscată, crud duioasă din ochii ucenicilor măcelari. Opt sute de salariaţi prelucrează, zi de zi, materia vie şi o transformă în materie moartă. Nu li se acordă sporuri de stres. Nici de milă. Moartea este în fişa lor de post. După o tură de 8 ore am arucat la gunoi hainele de pe mine. În faţa magazinului abatorului, o babă suduie gros şi zice că măcelarii au salar gras, de aia e scumpă carnea. Din preţul unui kil de carne, oamenii în halate albe pătate cu sânge, primesc cam 10 %. Pentru banii ăştia adulmecă moartea 8 ceasuri pe zi.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s