Petronela Rotar: Nu o ştiu de nicăieri! Doar din cuvinte…

petronela_rotar

 

Adevăr grăiesc. Pe Petronela Rotar nu o cunosc de nicăieri, degeaba încearcă ea să mă amăgească cu titlul cărţii. Şi chiar stăm în aceleşi oraş. Ea, braşoveancă din stare şi născare. Eu, adoptat de fainul burg de vreo juma de an. Cred că ne-am văzut la o conferinţă de presă, cândva. Dar nu ne-am vorbit. Aşa că, în perfectă necunoştinţă, o citesc conştient. De mult. Şi îmi place al dracului.

Petronela scrie cum respiră. Adică firesc, fără gâfâieli şi fără sincope. Asta nu înseamnă că scrie şi facil. Nu! Fără o cultură solidă, fără a fi citit, asta însemnând să fii tu însuţi / însăţi citit / citită nu are nici un rost să încerci să o ştii de undeva. Cuvântul ei e greu, apăsă pe ecran sau pe pagina tipărită cu virilitate intelectuală şi graţie de trubadur şcolit. Fraza năuceşte şi ea. Este când scurtă şi precisă, gazetărie de clasă, ce vreţi, când lungă, a la Iorga, dar perfect captivantă, logică şi desăvârşită gramatical. O spumă! Ironia e fină, metafora năuceşte, inversiunea stilistică uneori domină. Şi are un umor, mutter dragă, de ai nevoie de pamperşi dacă ştii să îi descifrezi cheia. Un menuet provocator sunt scrierile ei, o incitantă Comedie Dell’Arte. Este, pe rând, Arlechin, Pierrot, Polichinelle şi Brighela. E prea intelectuală cronica? V-am avertizat, dară…

 

o-sa-ma-stii-de-undeva-248x350Petronela Rotar este o voce inconfundabilă a literaturii femine din epoca blog. Mai rar să îţi găseşti stilul propriu, inimitabil, încă de la debut. Ori, Petronela a făcut-o cu nonşalanţă. Citind cartea, după ce tragi o gură de aer şi te lepezi de senzaţia, plăcută – culmea ! – de baros primit în moalele capului, te întrebi ce Dumnezeu va mai spune / scrie în următoarele cărţi, dacă în prima a clădit atâtea?! Tocmai asta este provocarea! Sunt sigur că va avea încă multe de spus şi fac un pariu cu mine însumi, că următoarele cărţi vor năuci şi mai tare. Petronela Rotar nu este Bacovia, să debuteze cu Plumb, o capodoperă şi apoi să scrie doar în umbra lacustrelor versuri. Nu fiţi naivi!

De scris, comentat şi recenzat aş mai putea, zi de vară până în seară, dar simt că devin prolix. Ori, la concizia de bisturiu cu vârf de laser a Petronelei asta mai îmi lipsea, păcatele mele!

Puneţi ochiul şi citiţi-o, chiar dacă, aevea nu o ştiţi de nicăieri. Are ea grijă să se prezinte singură, în scris. Cu verb, paragraf şi îndesat!

Reclame

2 gânduri despre &8222;Petronela Rotar: Nu o ştiu de nicăieri! Doar din cuvinte…&8221;

  1. Pingback: Petronela Rotar: un interviu pe Hyperliteratura - acestblogdenervi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s