Ana Barton – Prospect de scriitoare … femeie!

ana-barton

Ana are mere. Ana are maci.Ana are lan de rapiţă. Ana are carte. Pe naiba! Ana are vorbe, asta are! Ana lui Barton are cuvânt, verb şi nerv cât pentru toate adormitele scriitoare românce întru coperţi, de la Hortensia Papadat Bengescu, via Cella Serghi, încoace! Aici o să mă afurisească din silabe, că ei îi place Hortensia.

Şi mai are ea un cusur. Mare! Este ilegal de deşteaptă pentru o muiere. Şi are o streche în organism care se cere pusă pe hârtie, adică pe Word, de numa numa. Scrisul ei este un creuzet de stări, sclipiri şi sentimente. Le pune în mojar, le amestecă cu prafuri stilistice şi le transformă în alchimie verbală. Rezultatul ţine de vrajă şi de retortă. Când începi să îi citeşti un text, poţi fi sigur că nu vei intui finalul. Te pregăteşti să râzi şi odată te pocneşte cu fraza în suflet, de te ia o tristeţe din aia rea, ca a lui Ovidiu, relegat pe la Tomis. Sau începe melancolic, ori doar enunţiativ şi termină cu ironii din cele subtile de râzi ca prostu încercând să te dai deştept, că ai priceput ce vrea să zică.

Toate scrierile ei sunt disecţii ale sufletului de femeie. Cu bune, cu rele, cu sentimente la grămadă: erotice, plăpânde, culte, puternice, menstruale sau doar materne. Un RMN  al unei feminităţii creatoare într-o lume a masculilor misogini, romantici, egoişti sau doar normali.

coperta_prospect-de-femeie

“Prospect de femeie” îi zice cărţii, în prag de lansare. Prospect de scriitoare … femeie i-aş zice eu. Nimic din ceea ce este feminin nu îi este străin, nimic din ceea ce este scriitoricesc nu îi este la neîndemână. Este romantică şi supusă, nervoasă şi revoltată, ştie cum se iubeşte un bărbat şi nu uită că trebuie să se lase şi protejată, chiar dacă e muiere puternică. Este nebunatică şi domoală, când trebuie şi doar cât trebuie. Este … Ana Barton, o scriitoare pe care o aşteptam de multişor să apară. Recunosc că îmi cam pierdusem răbdarea şi credeam că gena literară mioritică e blestemată a se întrupa la feminin, doar în minore perfecte.

Aferim, Ană!

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s