Reportaj din spatele scenei: Ziua Europei, Brasov 2014

DSCF9726

Reportaj din spatele scenei…

Anul acesta, Europa şi-a serbat ziua la Braşov. Cu oaspeţi de seamă! La festivalul Regiunilor Europene a participat şi o delegaţie a Institutului Regiunilor Europene de la Szalzburg, condusă de profesorul Franz Schausberger, preşedintele Institutului. Am însoţit delegaţia austriacă pe tot parcursul vizitei în Braşov. Şi la Biserica Fortificată de la Prejmer şi la Castelul Bran unde au aflat cum stă treaba cu Dracula şi la Biserica Neagră. Un reportaj din spatele scenei, cu unele din cele mai însemnate oficialităţi europene, în calitate de “simpli” turişti care s-au îndrăgostit, irevocabil, de Braşov!

De la Prejmer la Bran, via mitul Dracula

Joi, 8 mai 2014, ora 9.30. Plecăm de la Hotel Kronwell la bordul a două limuzine, puse la dispoziţie de unul dintre sponsorii Festivalului Regiunilor Europene, firma Contempo Cars, dealer BMW în Braşov. Unul dintre şoferi este Christian Macedonschi, preşedintele Asociaţiei pentru Promovare şi Dezvoltare Turistică Braşov, amfitrion şi organizator al Festivalului European. De fapt, un … ghid şofer, printre altele, consilier local din partea Forumului Democrat German! Subsemnatul, fotograf şi reporter. Prezentarea Braşovului este pe mâini bune.

DSCF9470Prima oprire, parcarea Belvedere. Se fac poze, se râde, se bucură. Oaspeţii descoperă Biserica Neagră, Tâmpa şi Scheiul. Urcăm spre Poiană.
Ne oprim la poalele Postăvarului. Poze şi zâmbet. Coborâm spre Râşnov. Cetatea este la locul ei şi ne aşteaptă, tăcută. Istoric tăcută, de atâtea sute de ani.

Ajungem la Prejmer. Biserica fortificată, înscrisă în patrimoniul UNESCO, ne primeşte prin barbacană. Odată parcursă ajungem în curtea interioară, oaspeţii vizitează biserica şi urcă treptele de lemn ale fortificaţiei. Descoperă o sală de clasă săsească şi gurile de tragere pentru arcaşi. Podeaua de lemn scârţâie sub paşi europeni. Sub paşi de turişti, de fapt. Christian Macedonschi le ţine o lecţie sui generis despre bisericile fortificate din Ţara Bârsei, unice în Europa. Doar aici, Dumnezeu şi ostaşul apără creştinătatea umăr la umăr, sub aceleaşi ziduri. La plecare, o fotografie artistică de grup, care surprinde o bucurie simplă. Cavalerii Teutoni, cei care au ridicat biserica fortificată de la Prejmer şi numeroase altele din jurul Braşovului, sunt direct părtaşi, bucuriei.

DSCF9488

DSCF9539Gonim spre Braşov. La ora 12, în Aula Universităţii Transilvania, profesorul doctor Franz Schausberger, preşedintele Institutului Regiunilor Europene, este aşteptat de studenţi. La conferinţă. Delicată temă şi-a ales, Herr Professor: „Regionalizare si descentralizare în Europa”. Studenţii braşoveni au umplut amfiteatrul. Se conferenţiază în limba engleză. O expunere, ca o operaţie pe creier. Precisă, concisă şi la subiect. Şi cu umor, mult umor. Nu degeaba, austriecii sunt consideraţi latinii nemţilor. Studenţii pun întrebări pertinente şi, uite aşa, cursul se transformă într-un seminar european.

DSCF9546Plecăm spre Bran. Austriecii au auzit multe despre Dracula. Vor să vadă castelul celui mai faimos dintre vampiri. Or vrea ei, dar un bob zăbavă! Suntem aşteptaţi la Casa Nostalgia, de la Porţile Branului, cu bucate tradiţionale servite pe platouri din lemn. Toba şi caltaboşul de casă, brânza de burduf, ghiudemul şi caşul afumat, ca să nu mai vorbim de şorici, sunt cultură gastronomică degustată şi expusă ad-hoc. Oaspeţii se servesc timid, după regulile etichetei. Până dau de gust! Apoi, bucatele dispar cu viteza luminii sau, mă rog, a lumânării de Ev Mediu din Castelul Bran! Laudele se bulucesc, berea Ursus e rece şi a naibii de bună. Vorbim despre brandurile româneşti. Ursus este una dintre ele, dar cea mai a dracului este … Dracula. În calitate de … draculolog de serviciu, jurnalist pasionat şi iniţiat de vreo 20 de ani prin tenebrosul domeniu, le ţin, curioşilor turişti un mini … curs. Pe Herr Professor Franz Schausberger îl sună soţia din Austria şi îl întreabă dacă va vedea şi sicriul lui Dracula. Cu riscul dezamăgirii le spun că… nu. Le prezint confuzia dintre voievodul Vlad Ţepeş şi Contele Vampir Dracula al scriitorului irlandez Bram Stoker, practic diferenţa dintre personajul istoric şi cel literar. Fac vorbire de cronicile săseşti care îl vampirizează pe Ţepeş din răzbunare. Vlad a tras o pădure de negustori braşoveni în ţeapă pentru că nu îi plăteau vamă, dar pedeapsa mediatică a saşilor a fost mai cruntă. Sunt incitaţi să afle că Vlad Ţepeş Dracula a fost prima victimă a … mass media! Îl vor găsi pe Dracula, la Bran? Nu ştiu! Castelul Bran este imaginea clasică Made in Hollywood pentru Dracula şi a fost lansată de … Jules Verne. Există vampiri în Transilvania? Nu, dar există strigoi şi moroi, iar dintre toţi, Dracula este un vampir aristocrat şi aberant. Este acasă, acum? Vom afla la castel.

Vizita la Castelul Bran este scurtă dar, datorită ghidului şi a traducerii excelente a lui Christian Macedonschi, condesată ca într-un crezuet. Scara secretă, urcată aproape pe brânci ne aruncă, brusc, în atmosfera potrivită. Poveşti despre Dracula, Habsburgi şi Regina Maria. L-a găsit delegaţia europeană pe Dracula la Bran? Şi da şi nu. Dar, cu siguranţă s-au întâlnit cu mitologia vampirului şi cu adevărul istoric.

Gaura Dulce şi … cvartetul de coarde

DSCF9822La fapt de seară, delegaţia din Austria este invitata primarului Braşovului, George Scripcaru la … Gaura Dulce. O crâşmă istorică, în centrul istoric. Aici se mâncau şi se mănâncă încă, celebrele flechii, bucăţi de carne aleasă, marinată cu dichis şi zvârlită pe grătar. Atmosfera de alt veac negustoresc este superbă. Pe lângă festinul gastronomic, surpriza serii este muzicală. Clasic … muzicală! Un cvartet de coarde interpretează pentru oaspeţii din Szalzburg un regal din cele mai cunoscute piese ale lui Mozart. Profesorul Schausberger îi aplaudă la … grotă deschisă şi îi felicită din tot sufletul.

Oda Bucuriei şi degustarea de vinuri

A doua zi, pe 9 mai, după conferinţa de la Reduta şi întâlnirea cu tinerii braşoveni la Cafe D’Europe de la Casa Hirsher suntem aşteptaţi în Piaţa Sfatului. Este Ziua Europei, sărbătorită la Braşov! Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene, răsună în tot centrul istoric într-un Flash Mod muzical interpretat de peste 150 de elevi braşoveni. Atmosfera de sărbătoare, de ecumenism european nu poate fi descrisă în cuvinte. Poate, doar, într-un refren: Slavă ţie, stea curată / Bucurie pe pământ! Bucurie aici, în Braşov, unul din cele mai europene oraşe ale României.

DSCF0489Seara se termină cu o degustare de vinuri la Pratto. Bune vinuri, de viţă nobilă de … Dealu Mare. Lacerta este numele lor, iar dumnealui, “podgoreanul” aparţine spaţiului teuton: Herr Walter Friedl, diplomat austriac, preşedintele Clubului Economic Austriac din România şi fost şef al camerei de comerţ austriece la Bucureşti ! Aşa s-a îndrăgostit de România, că face un excelent vin premium, aici, prin Buzău. Vin de băut cu sufletul, cu prietenii şi cu inima deschisă zeului Bachus.

Biserica Neagră, Bastionul Graft şi Promenada După Ziduri

După trei zile ca în poveştile Fraţilor Grimm, basmul braşovean trebuia să se şi termine. Dar nu brusc şi nu oricum. Dimineaţa zilei de 10 mai este dedicată amfitrionului Christian Macedonschi turului de oraş istoric. Mergem la Muzeul Civilizaţiei Urbane unde vedem, pe viu ce a însemnat comunitatea negustorilor saşi pentru Braşov. De aici până la Biserica Neagră nu e decât un pas prin ploaie. Vizităm una din cele mai mari şi frumoase biserici evanghelice ale Transilvaniei. Încheierea nu putea fi făcută decât pe promenada După Ziduri. Această alee este una din cele mai romantice şi pitoreşti din tot centrul vechi al Braşovului. Şerpuieşte pe sub Bastionul Graft, pe la poalele Turnului Alb şi a celui Negru. Christian Macedonschi le explică oficialilor europeni iniţiativa pe care a avut-o ca şi consilier local prin care s-a opus, inclusiv prin organizarea unei dezbateri publice la Forumul Democrat German, proiectului de amenajare a unei artere de circulaţie auto aici, pe această alee istorică.

graft

dupa ziduri

 

 

 

 

 

 

 

 

În loc de final: Braşov be live it!

Membrii delegaţiei Institului Regiunilor Europene de la Szalzburg, au fost timp de trei zile, turişti prin Braşov. Dincolo de poziţia oficială europeană, au bătut oraşul şi împrejurimile la pas şi s-au bucurat. De tot ce li s-a explicat, de tot ce au văzut cu ochiul şi au iubit cu sufletul. Au plecat îndrăgostiţi, iremediabil de oraşul Coroanei, cu promisiunea de a reveni cât mai curând. Şi pentru ei, finalul a fost: Braşov be live it!

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s